Czerwone Sombrero
Chcesz poczuć meksykański klimat w Polsce? Koniecznie udaj się do Czerwonego Sombrero w Poznaniu :)
Kiedy masz ochotę poczuć namiastkę Meksyku w Poznaniu kierunek jest tylko jeden- Czerwone Sombrero!
Najprościej do lokalu dostać się tramwajem wysiadając na przystanku Wrocławska.
Następnie kierujemy się na płytę Starego Rynku pod numer 94.
Gdy będziemy zbliżali się do resturacji na pewno spotkamy promotora stojącego najczęściej przed drzwiami wejściowymi, który postara się zachęcić do wejścia.
*WYGLĄD*
Lokal sąsiaduje z inną bardzo popularną i sprawdzoną restauracją (Rynek 95). Dzięki temu wielu Poznaniaków mimochodem odwiedza Czerwone Sombrero, pomimo, że samo wejście do lokalu nie przyciąga mocno wzroku potencjalnego klienta. Lokalizacja na płycie Starego Rynku sprawia, że każdy bez problemu prędzej czy później znajdzie drogę do meksykańskiego raju :)
Czerwone Sombrero otwarte jest codziennie w godzinach 12:00-00:00
W porach dużego ruchu restauracja wydłuża godzinę zamknięcia, więc ze spokojem możemy się rozkoszować smakiem zamówionych potraw do późnych godzin.
*WARUNKI I ATMOSFERA LOKALU*
Lokal składa się z dwóch poziomów. Piętro zostało oddane do użytku pod koniec września 2018 roku. Ponadto w okresie letnim na płycie rynku do dyspozycji gości są stoliki wraz z parasolkami, gdzie możemy podziwiać piękne kamienice dookoła nas. Na parterze znajduje się bar oraz wiele stolików z krzesłami w róźnych konfiguracjach. Toalety znajdują się w drodze po schodach na piętro. Lokal może pomieścić na raz ok.70 osób. Nie posiada szatni.
W restauracji kolory ciepłe przeplatają się z zimnymi. Tworzy to w środku świetną atmosferę. Meksykański klimat nadają malunki na ścianach, obrazy oprawione w ramkę oraz oświetlenie w postaci lamp. Bardzo ładnie prezentują się sombrera zwisające ponad stolikami. W lokalu znajduje się klimatyzacja oraz wentylacja. W wewnątrz usłyszymy muzykę hiszpańsko-meksykańską idealnie wpasowującą się klimat tego miejsca. Dźwięki absolutnie nie przeszkadzają w rozmowie.
W Czerwonym Sombrero znajdziemy stoliki w opcjach wieloosobowych. Miejsce idealnie nadaję się do zorganizowania urodzin albo imprezy firmowej dla dużej liczby gości. Personel jest przychylny prośbą połączenia stolików. Przeważają krzesła z wygodnymi obiciami (na piętrze oparcia są wyższe, co jest udogodnieniem dla wyższych ludzi), ale możemy usiąść też na kanapach wtopionych w ścianę. Stoły są drewniane w formie kwadratów lub prostokątów. Na stolikach prawie zawsze postawiona jest świeczka i kwiat. Sztućce i dania (najczęściej podawane na ładnych, okrągłych, drewnianych talerzach) są dostarczane przez kelnerów.
*PERSONEL OBSŁUGUJĄCY I JEGO UMIEJĘTNOŚCI*
Kadrę obsługującą tworzą prawie sami studenci, którzy z uśmiechem przyjmują zamówienia oraz potrafią fantastycznie doradzić niezdecydowanemu klientowi. Potrafią oni nawet podczas dużego ruchu zapanować nad zamówienia oraz szybko reagować na nowych ludzi pojawiających się na terenie restauracji. Przyjazne podejście skłania gości do zostawiania kelnerów całkiem niezłych "tipów".
Obsługa ubrana jest na czarno z przepasanymi czerwonymi okryciami wokół bioder. W moim odczuciu doskonale pasuje to do stylu lokalu.
*OFERTA MENU*
Menu składa się z kilkunastu stron. Na początku widzimy ofertę przystawek; swoją drogą bardzo polecam ruloniki w tortilli pszennej faszerowane suszonymi pomidorami, czerwoną cebulą lub kiełbasą chorizo. Nastepnie mamy zupy i sałatki. Dania główne podawane są zawsze z surówką i ryżem lub frytkami do wyboru. Należą do nich m.in buritto, quesadilla czy alambres. Moim ulubionym punktem w menu jest jednak Fajitas z kurczakiem podawane na gorącej i skwierczącej patelni. W karcie dostępne są przysmaki z grilla, ryba, jak również obiad przygotowany specjalnie dla najmłodszych. Pomimo opcji zamówienia potraw z różnych rodzajów mięs, kucharze przygotowują także jedzenie dla wegetarian, a od pewnego czasu dla wegan np. wegański burger. W lokalu większość jedzenia jest z rodzaju ostrych lub bardzo ostrych, lecz nie drażnią one podniebienia (w menu możemy ujrzeć związane z tym oznaczenia).
Warto wspomnieć rówinież o szerokiej ofercie napojów bezalkoholowych, jak i alkoholowych, w który skład wchodzą m.in piwa, wina, alkohole mocne, takie jak tequilla (cena najdroższego "shota"- 40ml jest porównywalna z ceną dania głównego) oraz wspaniale wyglądające drinki.
Ceny w lokalu na pewno nie należą do tanich, ale też nie do bardzo drogich. Moim zdaniem kwoty podane w menu są odpowiednie do lokalizacji na Starym Rynku oraz do wysokiej klasy restauracji, jaką jest Czerwone Sombrero.
*OFERTA DODATKOWA*
W restauracji można płacić zarówno gotówką, jak i kartą. Ofertą dodatkową jest specjalny lunch podawany od poniedziałku do piątku w godzinach od 12:00 do 16:00 w stałej cenie 19 zł. W jego skład wchodzi danie główne, mała zupa i dowolny napój bezalkoholowy. Każdego dnia zestawy są inne i wykraczają czasami poza standardowe punkty menu.
*OPINIE NA TEMAT CZERWONEGO SOMBRERO*
Osobiście jest to moje jedno z ulubionych miejsc na mapie Poznania. Na podstawie 366 opini na facebooku Czerwone Sombrero osiąga ocenę 4.3/5
Negatywne oceny mogą wynikać z niedostosowaniem niektórych klientów do mniej standardowych potraw. Restauracja posiada grono stałych bywalców, którzy wielokrotnie przekraczają próg lokalu :)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
To by było na tyle. Pozdrawiamy ;) !